Pismo Jacquesa Chiraca Mostarcima i BiH

Kćerka Jacquesa Chiraca, Claude Chirach pročitala je pismo svog oca upućeno “Centru za mir i multietničku saradnju”, povodom dodjele nagrade “Mostar peace connection”.

– Dozvolite mi najprije, da u se u ime Jacquesa Chiraca zahvalim na ogromnoj časti koja mu je ukazana imenovanjem upravo njega za dobitnika ‘Nagrade za mir’, poslije tako eminentnih ličnosti kao što su Nelson Mandela ili Vaclav Havel. Dozvolite mi također da u njegovo ime čestitam “Centru za mir” za uloženi trud vrijedan divljenja na očuvanju sjećanja u službi mira i pomirenja. Okupili smo se ovdje da proslavimo godišnjicu obnove Starog Mosta u Mostaru, koji je upisan na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Na ovaj poseban dan, na ovom simboličnom mjestu, predsjednik Jacques Chirac me zadužio da Vam pročitam sljedeće pismo koje upućuje, osim prisutnim ličnostima, i cijelom narodu Bosne i Hercegovine:

pismo jacquesa chiraca

”Otkako sam izabran na čelo države 1995. godine želio sam da se Francuska u potpunosti angažuje vojno i diplomatski na okončanju nepodnošljivog bosanskog razdora.

Stvaranje snaga za brzu reakciju, sa našim britanskim i holandskim partnerima koje je vodilo ka angažovanju Atlanske alijanse, zatim pregovori u Daytonu i sporazum u Parizu, omogućili su prekid borbi i postavljanje osnove za pomirenje predviđene novim institucijama.

Ali trebalo je, i još uvijek treba raditi na pomirenju, prije svega u srcima i glavama, inspirisani vrijednostima koje su temelji naše civilizacije: odbijanje etničke i vjerske mržnje, poštivanje drugoga, prvenstvo prava nad silom, jednom rječju – zahtjevni koncept humanizma i tolerancije.

Stari Most u Mostaru mora pronaći svoju simboličku stranu luka koji približava narode koji samo zajedno čine Bosnu i Hercegovinu. Jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, multikulturalnu, demokratsku, koja potpuno zauzima svoje mjesto u regiji koja se postepno stabilizuje, a kojoj Evropa treba pružiti ruku.

U ovim teškim trenucima ogromnih izazova za naš cijeli kontinent, izgovaram svoju žarku želju: Da Vaša zemlja nastavi reforem, korak po korak, odlučno jer je to jedini put koji će joj otvoriti vrata Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je stoljećima bila primjer tolerancije u raznolikosti. Ona može i treba to ponovo postati! To je bila njena prošlost. To je, ubjeđen sam, i njena budućnost. To je budućnost i cijele Evrope.

Jacques Chirac

2018-12-10T16:25:03+02:00