Izložba Stari most – Spomenik mira 2018-12-17T19:23:26+01:00

Centar za mir i multietničku saradnju u Mostaru, pokrenuo je incijativu za održavanje izložbe pod nazivom:

“Stari most- Spomenik mira”

Kao gradonačelnik Mostara u periodu od 1994. do 2001. godine, bio sam u stalnom traganju za svim mogućim idejama da obnovimo suživot i vratimo porušeno povjerenje, da naš grad ponovo ujedinimo u razumjevanju i opraštanju. Stari most u Mostaru, u ovom okrutnom ratu koji je iza nas, postao je simbol razaranja, zločina i mržnje.Ovaj čuveni most imali smo priliku odmah rekonstruisati, ali kao administracija jednog tzv. “istočnog dijela grada”.

Takva gradnja oduzela bi ovom prelijepom mostu sve one vrijednosti koje je pet vijekova gradio u dušama svojih građana bez obzira na vjeru i naciju. Zato sam donio Odluku da se most neće graditi bez zajedničkog učešća Srba i Hrvata i još 1996. g. odbio konkretan prijedlog predsjednika Demirela da Turska samostalno izgradi Stari most.Tako sam spriječio da Stari most postane simbolom jednog naroda i jednog dijela tada ratom podijeljenog grada, a cijeli projekat ponudio kao simbol oko kojeg će se okupiti svi narodi u BiH i mnoge prijateljske zemlje.

Tu ideju su podržali UNESCO i Svjetska banka kao i mnoge zemlje i lideri koje smo pozvali da se uključe u ovaj međunarodni projekat.Bio sam uvjeren da sve građane sa prostora bivše Jugoslavije vezuje snažna emocija za konture Staroga mosta jer je predstavljao i u BiH i izvan nje jedan vjekovni simbol povezivanja ljepote i trajnosti. Čak i u vremenima najtežih kriza takva ideja o obnovi je dobila podršku svih političkih struktura u BiH.


Ova izložba kao “mirovna misija” mosta po gradovima Jugoistočne Evrope i dalje, upravo razvija ideju povezivanja pokidanih komunikacija.

Ponovnom zajedničkom izgradnjom Starog mosta i njegove okoline, mi ponovno gradimo ljudske vrijednosti i norme koje prevazilaze religijske i etničke barijere. Nadamo se da će ovaj plemeniti napor uspješno postići svoje ciljeve i most biti istinski simbol mira.

Direktor
Safet Oručević

(Gradonačelnik Mostara 1994 –2001)