Nagrada “Mostar peace connection” Lucianu Pavarottiju i nagrade “Mimar mira” 2016

Pod sloganom “Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje” i uz prigodan program Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara obilježio je još jednu godišnjicu obnove Starog mosta i historijske jezgre pod okriljem UNESCO-a.

Centar za mir i multietničku dodijelio je 14.7.2016. godine, nagrade “Mostar Peace Connection” posthumno Lucianu Pavarottiju i trojici italijanskih novinara koji su poginuli u Mostaru (Marko Lučeta, Alessandro Otu i Dario Di Anđelo), te tradicionalne nagrade “Mimar mira”, zaslužnim pojedincima za strpljiv, predan i prepoznatljiv doprinos u građenju i afirmaciji mira, u teškom ratnom i poratnom periodu. Nagrade im je uručio direktor Centra za mir Safet Oručević.

Nagradu u ime Luciana Pavarottija preuzela je njegova supruga Nicoletta Mantovani.

”Moj suprug je kao dijete izašao iz Drugog svjetskog rata i jedina utjeha mu je bila muzika. Otuda i njegova želja da napravi centar za mlade . Smatrao je da će muzika pomoći mladima da zaborave strahote rata. Muzika je univerzalni jezik koji ujedinjuje. Vratiti se u Mostar nakon gotovo 20 godina i vidjeti da Centar funkcioniše dokaz je da je ideja Lućana Pavarotija bila prava i na pravom mjestu. Nagrada Centra za mir i multietničku saradnju dokaz je velike prijateljske veze između građana Mostara i Luciana Pavarottija”, poručila je Mantovani.

Novinari televizije RAI UNO – bili su prva strana novinarska ekipa koja ušla u ratom zahvaćeni Mostar kako. Poginuli su zajedno na tom časnom zadatku, 28.januara 1993. godine.

“Između Luciana Pavarottia i ubijenih italijanskih novinara u Mostaru postoji posebna veza – ljubav prema istini. Istina se najbolje vidi u onima koji su nevini a to su djeca, istaknuo je u svome obraćanju prilikom preuzimanja nagrade “Mostar Peace Connection” trojici poginulih italijanskih novinara  ambasador ove zemlje u BiH Ruger Coriass. On je dodao da su to bile nota nade, te  zahvalio  Centru za mir i multietničku saradnju u ime Vlade i naroda Italije.
“Čast mi je da to činim ispod Starog mosta, koji je simbol ujedinjenja kroz stoljeća i jedinstva koje je bilo prekinuto. Hvala puno prijateljima Mostara”, poručio je Coriass.

U nastavku večeri dodijeljene su i nagrade Mimar mira, i to za sljedeće laureate: Alija Vidimlić, Milivoj Gagro, Alija Behram, Senad Hadžifejzović, Esad Duraković, Mugdim Karabeg, Blaž Slišković, Valentina Mindoljević (Koledž ujedinjenog svijeta),  Sergio Šotrić, Zoran Botić (Jevrejska zajednica Mostar), Enver Marić, Budimir Koprivica, Ekrem Dizdar, Ramiz Pandur, Alica Jakirović, Aleksandra Savić (Klub Aleksa), Jusuf Nikšić, Vildana Selimbegović, Vahid Halilhodžić, Safet Zec, Ivica Ćurković te posthumno Siniša Jokić, Toni Pehar, Vlado Puljić, Nijaz Slipičević i Muhamed Voljevica.

2018-12-12T17:44:18+01:00