Vaclav Havel

Upravni odbor Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara donio je odluku o utemeljenju Nagrade za mir, koja će se dodjeljivati svake godine u povodu obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta.

Ove godine Nagrada za mir Centra za multietničku saradnju iz Mostara dodijeljena je Vaclavu Havelu, bivšem predsjedniku Češke Republike, koji je u decembru 1995. godine posjetio Mostar i u prisustvu tadašnjih predstavnika podijeljenog grada, Safeta Oručevića i Mije Brajkovića, prešao preko lančanog mosta i poslao poruke mira Mostarcima i cijelom svijetu.
U pismu upućenom direktoru Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, Safetu Oručeviću, Vaclav Havel ističe:

havel_pismo

havel pismo prevod (Large)

„Veoma sam sretan i ganut tim da mi je dodijeljena nagrada za mir povodom otvaranja obnovljenog Starog mosta. Živo se sjećam svoje posjete Mostaru, neposredno poslije Dejtonskog sporazuma i svog dramatičnog leta. Zahvaljujući tom konkretnom iskustvu, smatram osnivanje Centra za mir i multuetničku saradnju na upravo ovom mjestu, izuzetno značajnim za formiranje gradjanskog društva. tamo gdje je još nedavno pobjedjivala etnička mržnja. Čvrsto vjerujem da će i rekonstrukcija Starog mosta biti i simbolični znak obnove mostova izmedju pojedinih kultura i naroda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijelom svijetu.“ – navodi Havel u svom pismu.

nagrada530

Nagradu za mir Mostar izradio je W.M. PÜHRINGER, a ovaj umjetnički rad predstavlja minijaturu instalacije pod nazivom „PEACE CONECTION“ koja je sastavni dio izložbe „Stari most – spomenik mira“.

 

Statua izradjena u kombinaciji mesinga i plemenitih metala, na postolju od originalnog kamena iz luka Starog mosta, simbolizira Stari most i njegovu mirovnu misiju obnove pomirenja i tolerancije.

2018-12-11T00:00:55+01:00