In memoriam Hans Koschnick

Bio je odgovoran i častan čovjek u teškom vremenu mostarskog pomirenja

Centar za mir i multietničku saradnju Mostar i njegov direktor i osnivač Safet Oručević, povodom smrti Hansa Košnika, uputio je pismo saučešća njegovoj porodici u kome se navodi da će Košnik ostati upamćen kao častan čovjek koji je svim srcem želio i radio na tome da miri i spaja ratom pokidane veze i mostove među ljudima, radeći sa svima zajedno za dobrobit cijelog grada Mostara.

MOSTAR – „…U vrijeme dok je obavljao odgovornu i zahtjevnu funkciju Evropskog upravitelja Mostara, u periodu između jula 1994. i aprila 1996. godine, imao sam veliku čast i zadovoljstvo da kao gradonačelnik Mostara i njegov savjetnik u Evropskoj administraciji Grada, neposredno i svakodnevno radim sa gospodinom Koschnickom u delikatnoj misiji obnove mira, saradnje i ponovnog ujedinjenja ratom podijeljnog grada Mostara, Kao i brojni naši mostarski sugrađani, svjedok sam koliko je gospodin Hans Koschnick svoju misiju obavljao sa iskrenom i dubokom predanošću, humanošću i solidarnosti sa svim građanima Mostara nakon teških patnji i stradanja koje su svi pretrpili u ratom pogođenom gradu“, navodi se u pismu saučešća bivšeg mostarskog gradonačelnika Safeta Oručevića, porodici Hansa Košnika.
„Hans Košnik bio je omiljen i cijenjen kod većine građana. U sjećanju velikog broja Mostaraca ostaće upamćen kao častan čovjek koji je svim srcem želio i radio na tome da miri i spaja ratom pokidane veze i mostove među ljudima, radeći sa svima zajedno za dobrobit cijelog grada. Čak i kada je, u dva navrata, u ovom gradu preživio klasičan atentat od strane ratobornih nacionalista,
Hans Koschnick je ostao uspravan i dosljedan ciljevima svoje misije da ujedini Grad i miri njegove ljude.“ – navodi se u pismu Centra za mir, i dodaje:
“…Među Mostarcima će ostati upamćen i po svom prijedlogu za preustroj grada Mostara s više općina, kao i središnjom zonom kao nukleusom oko kojega bi se grad postupno integrirao i ujedinjavao. Nažalost, njegov prijedlog je brutalno srušen čime je integracija grada zaustavljena. Poznato nam je s koliko je pažnje i nakon odlaska iz Mostara pratio sve procese u ovom gradu, ohrabrujući građane da grade mir, dobrosusjedstvo i jedinstvo grada. Na svemu tome smo jako zahvalni, a ponosni što smo u jednom burnom periodu bili njegovi savremenici i saradnici.“, navodi se u pismu saučešća koje je porodici Hansa Košnika uputio direktor i osnivač Centra za mir i bivši gradonačelnik Grada Mostara, Safet Oručević.

2016-05-05T12:00:19+01:00