Mostarska povelja mira 2018: potpisnici Alexis Tsipras i Duško Marković

Spuštanjem cvijeća sa Starog mosta u Mostaru, uz tradicionalni skok bez aplauza i performansom umjetničkog društva “Mostarske kiše” odana je počast svima onima koji su svoje živote izgubili u ratovima na području cijelog Zapadnog Balkana, čime je obilježena 14 godišnjica od obnove UNESCO-ovog nadaleko poznatog spomenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće u Neretvu sa Starog mosta su spustili premijer Makedonije Zoran Zaev, premijer Grčke Alexis Tsipras, premijer Crne Gore Duško Marković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je večeras domaćin ovog skupa u znaku mira, povjerenja i pružanja ruke.

U isto vrijeme, umjetničko društvo “Mostarske kiše” izvelo je muzički performans, a skakači izveli tradicionalni skok bez aplauza, sve u znaku pijeteta prema onima koji su izgubili svoje živote u ratovima.

Nakon toga, na verandi Mehmed Koskine džamije, u organizaciji Centra za mir po treći put je upriličeno potpisivanje “Mostarske povelje mira” od spomenutih gostiju.

FOTO:

Potpisnici Mostarske povelje mira su se obratili prisutnima i poslali snažne poruke mira i multietničke saradnje.

Denis Zvizdić

Zoran Zaev

Alexis Tsipras

*Zbog velikih smrtonosnih požara u Atini, premijer Grčke Alexis Tsipras morao je prekinuti posjetu i hitno se vratiti u Grčku, te se u njegovo ime prisutnima obratio Georgios Iliopoulos – Ambasador Republike Grcke u BiH.

Duško Marković

Pogledajte i video cjelokupne manifestacije:

2018-12-13T16:38:18+01:00