Inicijativa za izgradnju Jevrejskog kulturnog centra i sinagoge u Mostaru


Safet Oručević , direktor Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, zbog date obaveze u vrijeme dok je bio gradonačelnik, ponovo je pokrenuo inicijativu da se pristupi realizaciji izgradnje ovog centra.

Na sastanku sa Ernom Ciprom predsjednicom Jevrejske opštine Mostar  dogovoreno je da se imenuje odbor za izgradnju u koga bi pored predstavnika Jevrejske zajednice BiH, Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, ušli i predstavnici Grada Mostara, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća.


Projekat „Mostar 2004.“


Februara 2000. godine gradonačelnik Mostara Safet Oručević  zatražio je od UNESCO-a, Svjetske banke, World monument funda, Aga Khan Trust i IRCICA da se u projekat „Mostar 2004.“ kojim je obuhvačena obnova Starog mosta kao i rekonstrukcije i zaštite kulturne baštine Mostara pored ostalih uvrste objekti četiri naroda koji za njih imaju poseban značaj :  Biskupska rezidencija u Vukodolu,  Episkospski dvor, Vakufski dvor i da se sagradi Jevrejski kulturni centar sa sinagogom. Kasnije je na prijedlog predstavnika Katoličke crkve umjesto zgrade Biskupije na tu listu uvršten dom HKD Napredak.


Spomen obilježje u znak počasti  137.  stradalih članova jevrejskih porodica iz Mostara


Krajem 2000. godine na Jevrejskom groblju u Mostaru svečano je otkriveno spomen obilježje u znak počasti  137.  stradalih članova jevrejskih porodica iz Mostara koji su bili civilne žrtve fašizma. Izgradnja spomenika započela je 1997. godine na inicijativu Safeta Oručevića, tadašnjeg gradonačelnika Mostara.Na otvaranju spomen obilježja sa sedam lučnih ploča , sa ispisanim imenima stradalnika, koje simbolizuju menoru, bili su prisutni predstavnici:

OHR, ambasadori  SR Njemačke, R Mađarske,  konzuli R Turske i R Hrvatske, predstavnici American Jewis distribution Committee New York, Kon Mihajlo Vili i  nadrabin dr Moriz Levi (Švajcarska). Prvi put u istoriji Mostara na ovom mjestu su se zajedno našli predstvanici Srpsko pravoslavne i Katoličke crkve, Islamske zajednice i Jevrejske zajednice BiH.


GOVOR SAFETA ORUČEVIĆA, GRADONAČELNIKA GRADA MOSTARA NA OTVARANJU SPOMENIKA MOSTARSKIM JEVREJIM ŽRTVAMA HOLOKAUSTA U DRUGOM SVJETSKOM RATU.

Mostar,2,decembar 1999.godine.

Želim vas pozdraviti u ime građana cijelog Mostara.

Ovo je izuzetan događaj u istoriji našeg grada.Zato imam potrebu i da kažem neke svoje osjećaje.
Danas se osjećam i ponosan i zbunjen – ponosan što danas otvaramo ovaj spomenik našim sugrađanima Jevrejima stradalim od fašizma u Drugom svjetskom ratu,a zbunjen- što ga otvaramo tek danas.

Nameće se pitanje- kome je i zašto bilo potrebno čekati 54 godine? ! Ovaj je spomenik dug mostarskim Jevrejima – dug iz naše prošlosti ali i dug naše sadašnjosti.
Samo prije nekoliko godina – historija kao da nam je uzvratila udarac.Kao da su sile zla našle sklonište u našem zaboravu da bi se osvetile.Nažalost, Mostar je tragičnije zapamtio ovaj posljednji nego Drugi svjetski rat.

Mostarski simboli,Stari most.mostarske crkve i džamije preživjeli su fašizam Drugog ,ali nisu fašizam ovog rata;u onom ratu Mostar nije imao masovne logore i logoraše za njegove građane,u ovom ratu jeste imao.Spomenik koji dans otvaramo navodi na mnoga pitanja.

Zato se danas moramo upitati,jesmo li naučili istorijsku lekciju da će sile mraka i zla biti uvijek oko nas?!
Jesmo li dovoljno učinili da strahote koje smo zadnjih godina doživjeli ostanu zapamćene? Hoćemo li sačuvano sjećanje uspjeti prenijeti bez mržnje budućim generacijama?
A svjedoci smo,nažalost,da se i danas, sasvim slučajno ili sasvim namjerno, pokušavaju naći kompromisi između fašizma i antifašizma.
I da se svakodnevno, apsurdno-pokušava izjednačiti zlo i borba protiv zla.

Zato ovaj spomenik koji danas otvaramo ovdje jeste mali spomenik Jevrejima stradalim u Drugom svjetskom ratu – ali je njegovo otvaranje pomern i svim dobrim ljudima koji vode borbu protiv zla,svim nevinim žrtvama, i onda i sada, u gradu Mostaru koji je postao veliki spomenik antifašizmu.
Osjećam potrebu da danas ovdje još jednom potsjetim na neizmjernu ulogu Jevreja BiH a preko njih i Jevreja iz cijelog svijeta, koji pomažu da BiH i njeni građani pobjede svoje neprijatelje.

Šalom


Inicijativa za izgradnju Jevrejskog kulturnog centra i sinagoge u Mostaru

Jevrejska opština Mostar je, nakon Drugog svjetskog rata u znak zahvalnosti za spašavanje Jevreja u toku neprijateljske okupacije, Gradu Mostaru poklonila objekat sinagoge uz uslov da se koristi isključivo za potrebe Pozorišta lutaka.

Gradonačelnik Mostara Safet Oručević je donio odluku da se izgradnjom Jevrejskog kulturnog centra sa sinagogom kompenzira ovaj ustupak.
U povodu Jom Hašoa (27 nisana 5761. g.) svjetskog dana sječanja na žrtve holokausta  i dolaska visoke delegacije JDC New York ( American Jewish Joint distribution Committee u Mostaru je 24. 04. 2001. godine postavljen kamen temeljac na mjestu gdje je predviđena  izgradnja Jevrejskog kulturnog centra i sinagoge.

Budući centar nalaziće se samo par stotina udaljen od  Starog mosta simbola Mostara. I ovoga puta pored visokih zvanica bili su prisutni predstavnici  Katoličke i Srpsko pravoslavne crkve te Jevrejske i islamske zajednice BiH.Ostala je obaveza da se izgradi Jevrejski kulturni centar sa sinagogom. U međuvremenu je na čelo grada došla nova garnitura političara ali do sada ništa nije urađeno na projektu izgradnje Jevrejskog centra sa sinagogom.

2018-12-17T15:25:22+01:00