MOSTAR ZA SVA VREMENA

Nakon što je Interresorna grupa državnog parlamenta završila svoj rad i objavila da nije dobila niti jedan prijedlog izmjene Izbornog zakona u svjetlu presude Ustavnog suda o načinu izbora za Grad Mostar, Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara ponudio je rješenje ovog problema i uredjenja Grada Mostara pod nazivom MOSTAR ZA SVA VREMENA.

Rješenje je dostupno svim predstavnicima političkih partija i zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine, putem web sita Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

Mostar za sva vremena, prema prijedloga Centra za mir, nudi potpunu ravnopravnost svih naroda u Mostaru, Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih, rješava i poitanje Sejdić-Finci i osigurava jedinstvo Grada Mostara.

Osnovni principi novog Statuta Grada Mostara jesu ispunjenje presude Ustavnog suda o izbalansiranoj vrijednosti glasa u izbornim jedinicama, pitanje ravnopravnosti gradjana centralne zone u izbornom procesu, te direktan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika u izbornom procesu. Direktan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika koji moraju dolaziti iz različitih naroda ili ostalih, odvijao bi se po tzv. predsjedničkom modelu što bi osiguralo i legitimitet svakog od izabranih nosilaca izvršne vlasti u Gradu Mostaru.

Gradsko vijeće Mostara, kao i do sada, imalo bi maksimalnu kvotu od 15 i minimalnu od 4 vijećnika iz svakog od konstitutivnih naroda, te najmanje jednog predstavnika ostalih. Sve vitalne odluke od značaja za Grad i gradjane Mostara bile bi donošene dvotrećinskom većinom uz obavezne afirmacijske glasove najmanje jedne trećine klubova svih konstitutivnih naroda i ostalih. Ovaj prijedlog potpuno isključuje bilo kakav oblik dominacije jednog naroda nad druga dva ili dva naroda na štetu trećeg.

Takodjer, nudi se i približavanje Gradske administracije gradjanima kroz urede u Gradskim područjima i Mjesnim zajednicama.

POGLEDAJTE PRIJEDLOG STATUTA GRADA MOSTARA OVDJE

2016-08-26T14:54:04+01:00