Mimar mira 2014

U prisustvu više stotina građana Mostara, brojnih zvanica i gostiju, te aktivista i prijatelja Centra za mir i multietničku saradnju, je u dvorištu i na verandi Koski Mehmed Pašine džamije, u historijskoj jezgri nadomak Starog mosta, upriličena nesvakidašnja svečanost.

Povodom obilježavanja 10 godišnjice obnove Starog mosta, Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara promovisao je novoustanovljeno priznanje, „Mimar mira“ koje je, ovog puta, na svečan način dodijeljeno 21 laureatu.

Nagrada „Mimar Mira“ će biti dodijeljivana svakog ljeta, 23. jula, na godišnjicu obnove Starog mosta. Brojnoj publici sinoć je prikazan i dokumentarni film „Stari most – spomenik mira – 10 godina poslije…“. Film je rađen u produkciji Centra za mir i u režiji Ahmeda Imamovića, kao svojevrsno podsjećanje na burne i tragične dane devedesetih kada je Stari most bio srušen, ali i na tokove rekonstrukcije mosta u čije je nove temelje i savršen luk ugradila svoj trud cijela međunarodna zajednica da bi po okončanju gradnje bio uvršten i na prestižnu listu svjetske kulturne baštine, pod zastavom UNESCO-a.

Cijela priredba je bila osmišljena tako da je osvijetljeni Stari most bio najljepša prirodna pozornica sa jedinstvenom scenografijom, odakle su skakači Kluba „Mostari“, sa bakljama u rukama, za sudionike ove svečanost, i u čast Mostu, izveli atraktivne skokove. Deset skakača sa bakljama na luku mosta, simbolično je označilo 10 rođendan obnovljenog Starog mosta.

U pozdravnom obraćanju učesnicima svečanosti, direktor Centra za mir i multietničku saradnju Safet Oručević je rekao da je „Centar za mir čuvar sjećanja i ostaće čuvar sjećanja na strahote kroz koje je prošao Mostar
i čuvar sjećanja na dobre ljude koji su, zajedno sa nama, proživljavali te strahote.

„Svi ste vi večeras ovdje, Mimari mira, i svi ste Centar za mir, i želim da se svi skupa na ovom mjestu ponovo okupimo 23. jula naredne godine“ – rekao je Safet Oručević.